Ιστορικό

Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΙΩΝ ιδρύθηκε το 1925 από ομάδα ευυπόληπτων κατοίκων της Χώρας Άνδρου. Έδρα της Λέσχης αποτέλεσε από την ίδια χρονιά το ισόγειο της οικίας του και ο παρακείμενος χώρος-κήπος που παραχώρησε ευγενώς ο ΖΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ.

Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΙΩΝ συγκαταλέγεται στις μακροβιότερες και προοδευτικότερες ελληνικές λέσχες όντας μικτή από ιδρύσεώς της. 

"Σκοπός της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΔΡΙΩΝ είναι η εδραίωση και ανάπτυξη των μεταξύ των μελών αυτής υπαρχουσών κοινωνικών σχέσεων, δια της εν τω καταστήματι της Λέσχης συνεντεύξεως των μελών και την ψυχαγωγίαν αυτών δια συλλογής εφημερίδων και περιοδικών συγγραμμάτων και βιβλιοθήκης, δια σφαιριστηρίου, ζατρικών και λοιπών ομοειδών παιχνιδιών, δια χορών και δια φιλολογικών και καλλιτεχνικών εσπερίδων." - Καταστατικό "Λέσχης Ανδρίων" Κεφ. Α - άρθρο 1.

Στον πολιτιστικό τομέα, η Λέσχη έχει επιδείξει αξιόλογη δράση, ιδιαίτερα κατά το διάστημα του Μεσοπολέμου. Στα εντευκτήριά της, με την ευκαιρία επιτραπέζιων παιχνιδιών, μπιλιάρδου, χρήσης της βιβλιοθήκης αλλά και επιτυχημένων χοροεσπερίδων, φιλολογικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, θερινών προβολών και παραστάσεων από περιοδεύοντες θεατρικούς θιάσους, αναπτύχθηκαν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των μελών της.

Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΙΩΝ είναι ο διαχειριστής του κληροδοτήματος ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΙΩ. ΚΑΛΟΓΕΡΑ, προσφέροντας υποτροφίες στους νέους της Άνδρου.

Από τον Μάρτιο 2012, η Λέσχη στεγάζεται στις αίθουσες κτηρίου της ΕΟΧΑ. Μετά την αδιάκοπη πορεία από την ίδρυση της, τον Αύγουστο του 2018, η διοίκηση της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΔΡΙΩΝ παραδόθηκε αρμονικά στα νεότερα μέλη της, που είναι απόγονοι ιδρυτικών, παλαιών και ιστορικών μελών και του Διοικητικού Συμβουλίου της.


Στόχοι της νέας διοίκησης της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΔΡΙΩΝ είναι: 

  1. η επαναφορά της στα πρότυπα των ιδρυτών της,
  2. η διαφύλαξη και η προβολή της ιστορίας και του ιστορικού της αρχείου,
  3. η αύξηση της εξωστρέφειάς της,
  4. η προσέλκυση νέων μελών,
  5. η απήχησή της στους νέους και νέες της κοινωνίας της Άνδρου,
  6. η αναγνωρισιμότητά της ως πνευματική και πολιτιστική εστία,
  7. η εδραίωσή της ως πυλώνας κοινωνικής συνοχής και καλλιέργειας κοινωνίας πολιτών,
  8. η διασφάλιση της συνέχειάς της εις το διηνεκές. 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΚΟΚΚΙΝΗΣ    

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΞΑΝΘΟΣ 

ΤΑΜΙΑΣ: ΘΕΟΔΩΡΑ Α. ΑΜΩΡΑΤΗ

ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΛΑΣΚΑΡΗΣ

ΕΦΟΡΟΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ: ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Ι. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΔΡΙΩΝ

ΙΔΡΥΤΙΚΆ ΜΕΛΉ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΔΡΙΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΆ ΣΥΜΒΟΎΛΙΑ ΑΝΆ ΘΗΤΕΊΑ

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε